Historie

Historie van de Nederlandse Porsches bij de Rijkspolitie.

Nederland was een van de grootste afnemers van de Porsche. In 1960 kiest men voor de Porsche als surveillance auto bij de AVD omdat de Porsche uitstekend voldoet aan de eisen die men stelt:

open auto, snel, goede remweg, wegligging en het was een betrouwbare auto.

Bij de Porsche fabriek werden elke vrijdag de laatste 5 Porsches, die van de band kwamen, gereed gemaakt als politieauto.
Er werd een speciale kabelboom voor sirenes, zwaailamp en bediening geplaatst. Het dashboard werd voorzien van een geheel in “Porsche stijl” set schakelaars om dit alles te bedienen. Het dashbordkastje werd vergroot voor een extra radio en er kwam een stabilisatie stang onder het dashboard.

Verder werd de auto voorzien van een speciale targabeugel waarop de zwaailamp werd gemonteerd. Op de achterbumper kwam een stopbord en een extra achteruitrijlamp en mistlamp en de motorklep werd voorzien van een luidspreker installatie om weggebruikers aan te spreken. Er kwam een andere spoiler voorop de auto waar plaats was voor de 4 sirenes, de auto werd voorzien van speciale veiligheidsgordels en een extra reservewiel . Ook kreeg de auto andere bekleding omdat deze natuurlijk in weer en wind gebruikt werd met open dak.

Daarnaast werden alle auto’s voorzien van speciale accessoires (uitrusting). Deze uitrusting bestond uit : koevoet, sleepkabel, grondzeil, markeringskrijt, dreg, staalborstel, reddingsklos, fakkels, gereedschap, brandblussers, tas met documentatie, mobilofoon, kaartleeslamp, luidspreker installatie, seinlampen met gekleurde lenzen, EHBO koffer, alcohol blaaspijpjes, fototokist, handboeien, etc, etc.

Alle politie Porsches hadden een roepnaam de Alex ##. Alex is afgeleid van de Alexander kazerne in Den Haag.
Omdat menigeen zich de alom bekende Porsche 911 van de Rijkspolitie nog wel kan herinneren maar de minder bekende Porsche types zoals de Porsche 914 en de Porsche 924 misschien niet weet te herinneren, hebben wij onder de tab voertuigen een overzicht gemaakt van onze voertuigen welke binnen de Rijkspolitie organisatie dienst hebben gedaan.

Er hebben in totaal 509 Porsches dienst gedaan bij de Rijkspolitie waarvan heden ten dage nog maar een klein aantal bestaan!